Είναι τα κάσιους ωφέλιμα για την υγεία; Ελάχιστα συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Αρχικά, τα κάσιους αποτελούν ένα εύκολο, νόστιμο και γρήγορο σνακ. Μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Από την δουλειά, στο σύντομο lunch break, πριν το γυμναστήριο ή στο διάλειμμα στο σχολείο. Μάλιστα, στις Ηνωμένες πολιτείες αποτελεί το τρίτο στη σειρά καρπό με την υψηλότερη κατανάλωση. Σε αντίθεση με τα «διάσημα» καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια, τα κάσιους σπάνια φιγουράρουν στις λίστες με τους πιο θρεπτικούς καρπούς. Υπάρχει λοιπόν κάποια αιτία ή αποτελεί απλή παράλειψη;
Κασιους και κορεσμένα λιπαρά οξέα
Τα κάσιους αποτελούν σημαντική πηγή, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τόσο τα μονοακόρεστα όσο και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σχετίζονται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Παρά το γεγονός πως υφίσταται ισχυρισμός υγείας από την υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) για την κατανάλωση καρπών και τον μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεν συγκαταλέγονται τα κάσιους σε αυτούς προς κατανάλωση; Όχι. Συγκεκριμένα, το 1/3 περίπου των κορεσμένων λιπαρών οξέων τους είναι στεαρικό οξύ. Το στεαρικό οξύ φαίνεται να έχει σχετικά ουδέτερη επίδραση στα λιπίδια του αίματος. Επομένως, ποια είναι τελικά η σχέση κατανάλωσης κάσιους και καρδιαγγειακών νοσημάτων;
Είναι τα κάσιους ωφέλιμα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος;
Σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση κάσιους μάλλον έχει ελάχιστη επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ. Σε άλλη μελέτη ωστόσο, του 2017, η κατανάλωση κάσιους στα πλαίσια μιας τυπικής αμερικανικής δίαιτας φάνηκε να μειώνει τόσο την ολική όσο και την LDL χοληστερόλη. Επίσης, μια άλλη μελέτη, έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση κάσιους βελτίωσε το λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά, νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, έδειξε πως η κατανάλωση κάσιους δεν επηρέασε ούτε αρνητικά ούτε θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ των ασθενών που έλαβαν μέρος. Ωστόσο, πρέπει να διενεργηθούν μεγαλύτερες και περισσότερες μελέτες ως προς την διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης κάσιους και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Διατροφική αξία κάσιους
Τα κάσιους παρά την περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, αποτελούν καρπό υψηλής διατροφικής αξίας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή Μαγνησίου και Φωσφόρου, ενώ είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών.
/28g κάσιους | |
Ενέργεια | 155kcal |
Υδατάνθρακες | 9.2g |
Φυτικές ίνες | 0.9g |
Λιπαρά | 12.3g |
Πρωτεΐνες | 5.1g |
Βιταμίνη Κ | 9.5μg |
Ασβέστιο | 10.4mg |
Μαγνήσιο | 81.8mg |
Φώσφορος | 166mg |