Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Είναι το ακτινίδιο το superfruit στη διατροφή μας;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

18 Δεκεμβρίου 2022

Το ακτινίδιο στη διατροφή μας χαρίζει ιδιαίτερη γεύση, έχεει ιδιαίτερη χνουδωτή εμφάνιση, και επίσης και ιδιαίτερη ιστορία. Μπορεί να έχετε διαβάσει πως η χώρα προέλευσης του είναι η Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, το ακτινίδιο στην πραγματικότητα έχει καταγωγή από την Κίνα. Οι γηγενείς του έδωσαν την ονομασία «Yang Tao» το οποίο στα αγγλικά μεταφράζεται ως «sunny peach». Η Νέα Ζηλανδία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που καλλιέργησε το φρούτο μετά την Κίνα. Εκτός από την καλλιέργεια του, φρόντισε να του δώσει και ένα νέο  όνομα, δηλώνοντας έτσι έμμεσα και την καταγωγή του φρούτου, κινέζικο φραγκοστάφυλο. Η τελική ονομασία του σε kiwifruit, δόθηκε καθώς ξεκίνησε η εξαγωγή του στην Αμερική, περίπου το 1960. Η ομοιότητα του ακτινίδιου με το πτηνό- εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας Kiwi ενέπνευσε και την ονομασία αυτή.

Είναι το ακτινίδιο superfruit;

Σε γενικές γραμμές ναι. Το ακτινίδιο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και E, φολικού και βιοδραστικών συστατικών όπως τα φυτοχημικά. Ένα από τα χαρακτηριστικά του φρούτου είναι πως περιέχει τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες. Περισσότερες πληροφορίες για τον ρόλο τους και τις ιδιότητες των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών θα βρείτε σε προηγούμενο άρθρο. Επί γραμματικά, και οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και διεγείρονται οι συσπάσεις προώθησης του εντερικού τοιχώματος. Καταναλώνοντας 2 μέτρια σε μέγεθος ακτινίδια προσλαμβάνουμε περίπου 4.5γρ φυτικών ινών. Σύμφωνα με ορισμένες κλινικές μελέτες φάνηκε πως η κατανάλωση 2-3 ακτινίδιων ημερησίως σε ασθενείς με δυσκοιλιότητα βελτίωσε την συχνότητα και την συνοχή των κενώσεων. Ωστόσο οι περισσότερες υπάρχουσες μελέτες είναι με μικρό αριθμό ασθενών και ελλιπείς σε στατιστικές αναλύσεις.

Ποιο είναι όμως αυτό το χαρακτηριστικό του ακτινίδιου που το ξεχωρίζει στη διατροφή μας;

Το ακτινίδιο περιέχει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο την ακτινιδίνη. Σύμφωνα με μελέτες η ακτινιδίνη αυξάνει την διατροφική αξία του ακτινίδιου, διότι ενισχύει την πέψη των πρωτεϊνών της διατροφής συγκριτικά με την δράση μόνο της πεψίνης. Επιπρόσθετα, λόγω της ιδιότητας της αυτής, η ακτινιδίνη φαίνεται να ανακουφίζει από προβλήματα δυσπεψίας που εμφανίζουν πολλοί ασθενείς. Για την αποσαφήνιση του ρόλου της στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και την πέψη χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πόσα ακτινίδια να φάω;

Η κατανάλωση 2 με 3 ακτινίδιων την ημέρα για τον γενικό υγιή πληθυσμό είναι επαρκής. Επιπλέον η κατανάλωση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σε ασθενείς με λειτουργικές διαταραχές του εντέρου, είναι πιθανό το ακτινίδιο να γίνει περισσότερο ανεκτό συγκριτικά με τα δαμάσκηνα καθώς είναι χαμηλότερο σε FODMAP.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet