Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Καρότα baby ή κανονικά; Τι προτιμάς;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

21 Δεκεμβρίου 2022

Τα καρότα baby διαφέρουν από τα κανονικά καρότα στην διατροφική τους αξία και είναι ένα λαχανικό που θα απογειώσει τη διατροφή σου!

Τι είναι τα καρότα baby;

Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή αποτελούν επινόηση ενός γεωργού το 1986. Όλα ξεκίνησαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, λόγω της συνεχόμενης πτώσης πωλήσεων του καρότου. Μεγάλες ποσότητες καρότου απορρίπτονταν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για την πώληση τους στην αγορά. Κάποια παραμορφωμένα, κάποια μικρότερα από όσο έπρεπε κατέληγαν να πετιούνται. Τότε, το 1986, ένας γεωργός στην Καλιφόρνια, αποφάσισε όλα τα μικρά ή/και παραμορφωμένα καρότα, που υπό άλλες συνθήκες θα πετούσε, να τα κόψει, να τα ξεφλουδίσει με αποφλοιωτή πατάτας και να τα πουλήσει με μια νέα ονομασία. Baby καρότα. Η επινόηση αυτή, σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία που σταδιακά οδήγησε σε μεγάλη αύξηση στην πώληση καρότων παγκοσμίως.

Όλα τα baby καρότα προκύπτουν από την αποφλοίωση των καρότων;

Όχι απαραίτητα. Πλέον καλλιεργούνται κάτω από ειδικές συνθήκες υβρίδια καρότων που είναι πιο γλυκά σε γεύση και πιο λεπτά. Έτσι μειώνεται η περίσσεια ποσότητα καρότου που προκύπτει από την αποφλοίωση και ότι περισσεύει χρησιμοποιείται για ζωοτροφές ή κομποστοποιείται.

Ποια είναι η διατροφική αξία των baby καρότων;

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η περιεκτικότητα των καρότων και των baby καρότων σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

 /100g baby καρότα/100g καρότα
Θερμίδες35kcal41kcal
Υδατάνθρακες8.2g9.6g
Φυτικές ίνες2.9g2.8g
Πρωτεΐνες0.6g0.9g
β καροτένιο6391μg10605μg
Βιταμίνη C2.6mg5.9mg
Βιταμίνη Κ9.4μg13.2μg
Ασβέστιο32mg33mg
Μαγνήσιο10mg12mg
Σίδηρος0.9mg0.3mg
Φώσφορος28mg35mg
Κάλιο237mg320mg
Νάτριο78mg69mg

Πηγή: USDA

Τι να διαλέξω;


Έχοντας ως δεδομένο πως τα baby καρότα είναι η αποφλοιωμένη μορφή των συνηθισμένων καρότων οι διαφορές τους είναι ελάχιστες. Ένα στάδιο στην επεξεργασία του καρότου ώστε να πάρει την λεία και «αψεγάδιαστη» μορφή που έχουν τα baby καρότα, είναι και η πλύση τους με μικρή ποσότητα χλώριου. Αυτή η διαδικασία γίνεται για την απομάκρυνση ή/και την αποφυγή ανάπτυξης βακτηρίων στην επιφάνεια του καρότου. Επίσης η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ευρεία ποικιλία φρούτων και λαχανικών στον τομέα παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων. Μία ακόμη διαφορά με τα καρότα είναι πως λόγω της αποφλοίωσης τα baby καρότα είναι περισσότερο επιρρεπή στην αφυδάτωση. Φαίνεται όμως πως η συντήρηση τους στο ψυγείο επιβραδύνει την διαδικασία αφυδάτωσης τους. Η επιλογή δική σας!

Συγγραφέας: Βότσκου Μυροφόρα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet