Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Κάστανα: θερμίδες και διατροφική αξία του νοστιμότερου καρπού του χειμώνα

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

24 Οκτωβρίου 2022

Τα κάστανα έχουν θερμίδες και μεγάλη διατροφική αξία. Επίσης, χειμώνας χωρίς κάστανα δεν γίνεται. Και μάλλον όσοι δεν τρώνε κάστανα δεν τα δοκίμασαν ποτέ! Τα κάστανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την μετάβαση από το φθινόπωρο στον χειμώνα και την αέναη διαδοχή των εποχών. Η καστανιά είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο καρποφόρο δένδρο. Ακόμη, είναι ένα ψηλό δέντρο και το ύψος της μπορεί να φτάσει έως και τα 35μ. Επίσης, ευδοκιμεί σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές με σχετικά ψυχρό κλίμα και υγρασία. Η παραγωγή της είναι μεγάλη και συγκεκριμένα, κάθε δένδρο καστανιάς μπορεί να δώσει έως και 50 κιλά κάστανα, ανάλογα με το έτος της ηλικίας του. Ακόμη, ο καρπός της καστανιάς, ο καρπός του χειμώνα, τα κάστανα είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Ποια είναι όμως τα διατροφικά οφέλη τους και επίσης, ποια η διαφορά του κάστανου με τους υπόλοιπους καρπούς;

Κάστανα: Θερμίδες, διατροφική αξία και θρεπτικά συστατικά

Κάστανα βρασμένα

 /100gr κάστανα βρασμένα
Θερμίδες131kcal
Νερό68g
Πρωτεΐνες2g
Υδατάνθρακες27g
Λίπος1.4g
Ασβέστιο46mg
Σίδηρος1.73mg
Μαγνήσιο54mg
Φώσφορος99mg
Κάλιο715mg
Ψευδάργυρος0.2mg
Βιταμίνη C26.7mg

Πηγή: https://www.usda.gov/

Κάστανα θερμίδες και διατροφική αξία, Online διατροφολόγος που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, e-diet, εξ αποστάσεως διατροφή, διατροφή από απόσταση, διατροφή μέσω ίντερνετ, online πρόγραμμα διατροφής, διαιτολόγος λάρισα, διαιτολογος λαρισα, διαιτολόγοι λάρισα, διαιτολογοι λαρισα, διατροφολόγος λάρισα, διατροφολογος λαρισα, διατροφολόγοι λάρισα, διατροφολογοι λαρισα, στρατιωτικός κλινικός διαιτολόγος λάρισα Δήμζας Νικόλαος Doc Diet

Κάστανα ψημένα

 /100gr κάστανα ψημένα
Θερμίδες245kcal
Νερό40.5g
Πρωτεΐνες3g
Υδατάνθρακες53g
Λίπος2g
Ασβέστιο29mg
Σίδηρος0.9mg
Μαγνήσιο33mg
Φώσφορος107mg
Κάλιο592mg
Ψευδάργυρος0.5mg
Βιταμίνη C26mg

Πηγή: https://www.usda.gov/

Κάστανα και βιταμίνη C

Αρχικά, τα κάστανα, σε σύγκριση και με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C. Λόγω της θερμικής κατεργασίας κατά τον βρασμό ή το ψήσιμο τους, μεγάλη ποσότητα της βιταμίνης C που περιέχουν χάνεται. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση όμως, η περιεκτικότητα τους στην βιταμίνη συνεχίζει να είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, 100 γρ κάστανα (είτε βρασμένα, είτε ψημένα) καλύπτουν έως και το 40% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C. Επίσης, ένα καλό «κόλπο» για να περιορίσετε την απώλεια βιταμίνης C κατά τον βρασμό και το μαγείρεμα τροφίμων είναι να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο και την θερμοκρασία βρασμού.

Κάστανα και δίαιτα ελεύθερη γλουτένης (gluten free diet)

Τα κάστανα, όπως και οι υπόλοιποι ξηροί καρποί είναι τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Επομένως μπορούν να καταναλώνονται σε δίαιτες ελεύθερες γλουτένης. Τα κάστανα ωστόσο, και πιο ειδικά το άλευρο από κάστανο έχει χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τυποποιημένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που χρησιμοποιήθηκε άλευρο από κάστανο συνδυαστικά με άλευρο από ρεβίθια στην παρασκευή μπισκότων, η προσθήκη του αλεύρου από κάστανο φάνηκε να αυξάνει την διατροφική αξία του τελικού προϊόντος. Επιπλέον, το άλευρο από κάστανο βελτίωσε και την τελική γεύση του προϊόντος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αποδοχή από τους ασθενείς που το κατανάλωσαν.

Στα κάστανα, θερμίδες και διατροφική αξία έχει και η φλούδα…

Τι γίνεται όμως με την φλούδα; Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως ο βρώσιμος καρπός έχει την τιμητική του. Από την παρασκευή μαρόν γλασέ έως τον πουρέ κάστανο αλλά και την γέμιση πουλερικών και κρεάτων στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια ( και όχι μόνο). Αντίθετα, η φλούδα τόσο η εξωτερική όσο και η εσωτερική πετιέται δίχως δεύτερη σκέψη. Νεότερα δεδομένα που έρχονται στην δημοσιότητα δείχνουν πως η φλούδα μόνο «άχρηστη» δεν είναι. Ναι λοιπόν, καλά διαβάσατε. Φαίνεται πως τα φλούδια από τα κάστανα είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά. Ως εκ τούτου λοιπόν, η πληθώρα φαινολικών ενώσεων που εκχυλίζονται από την φλούδα μελετώνται ως προς τον ρόλο τους στην θεραπεία ασθενειών. Φαίνεται να έχουν αντιοξειδωτική, αντικαρκινική καθώς και αντιφλεγμονώδη δράση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!