Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Κυδώνι: Ιδιότητες και πώς να το μαγειρέψεις

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

6 Φεβρουαρίου 2023

Μπορεί το κυδώνι να μην έχει ιδιαίτερες ιδιότητες αλλά για ορισμένους αποτελεί απολαυστικό γλύκισμα ως μαρμελάδα ή ψητό στον φούρνο. Αντίθετα για άλλους είναι σκέτη πίκρα. Σε κάθε περίπτωση, το κυδώνι σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες του φρούτου; Και κυρίως, για εσάς που είχατε μια κάπως «πικρή» πρώτη γεύση. Πως μπορείτε να το φάτε και να σας «κερδίσει»;

Λίγα λόγια για το κυδώνι

Το όνομα κυδώνι προέρχεται από την Κυδωνία, μια πόλη στην βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, στο σημείο που σήμερα είναι κτισμένη η πόλη των Χανίων. Η Κυδωνία κατοικούνταν από την Νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Κυδωνία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κύδωνα. Το Κύδων μπορεί να προέρχεται είτε από το ουσιαστικό κύδος (=δόξα) είτε από το ρήμα κυδάνω (=καυχιέμαι). Πιθανόν, τα χρυσά μήλα των εσπερίδων, ένας από τους άθλους του Ηρακλή, να ήταν κυδώνια. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο άθλος που ανατέθηκε από τον Ευρυσθέα στον Ηρακλή ήταν να μεταβεί στον κήπο τον Εσπερίδων και να του φέρει τα χρυσά μήλα. Εκτός από τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, το χρυσό μήλο που αποτέλεσε και το «μήλον της έριδος», που δόθηκε στην Αφροδίτη, ήταν κυδώνι.

Κυδώνι διατροφική αξία

Πόσες θερμίδες έχει το κυδώνι; Ποια είναι η διατροφική του αξία;

 100g φρέσκο κυδώνι
Θερμίδες57kcal
Υδατάνθρακες15.3g
Φυτικές ίνες1.9g
Πρωτεΐνες0.4g
Βιταμίνη C15mg
Ω-6 λιπαρά οξέα49mg
Ασβέστιο11mg
Μαγνήσιο8mg
Κάλιο197mg
Φώσφορος17mg

Κυδώνι ψητό ή μαρμελάδα

Το κυδώνι μπορείτε να το απολαύσετε με διάφορους τρόπους. Μαρμελάδα κυδώνι είναι από τους πιο συχνούς τρόπους να καταναλώνεται. Η προσθήκη ζάχαρης «σβήνει» την ξινή του γεύση και η λεπτή του κοπή σε τρίφτη προσφέρει μια ξεχωριστή υφή για εύκολο άλειμμα σε φέτα ψωμιού. Εκτός από μαρμελάδα, μπορεί να γίνει και ζελέ. Επίσης, πολλοί προτιμούν το κυδώνι ψητό στον φούρνο και το συνοδεύουν με ζάχαρη ή μέλι. Εκτός από γλυκές συνταγές μπορεί να απογειώσει και ορισμένες αλμυρές συνταγές.

Κυδώνι ιδιότητες και οφέλη για την υγεία

Μελέτες δείχνουν πως το κυδώνι, για την ακρίβεια όλα τα μέρη ενός κυδωνιού, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του καρπού και της σάρκας του, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση σε παράγοντες που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η αρτηριακή πίεση, ο μεταβολισμός της γλυκόζης και η παχυσαρκία. Επιπλέον φαίνεται πως το κυδώνι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Αντίθετα, οι σπόροι του περιέχουν νιτρίλια τα οποία υπό την επίδραση των πεπτικών ενζύμων και των γαστρικών οξέων μετατρέπονται σε υδροκυάνιο, ένα δηλητηριώδες αέριο. Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο όταν οι σπόροι του κυδωνιού καταναλώθούν σε μεγάλες ποσότητες. Για το λόγο αυτό μάλιστα, υπάρχει αντίστοιχη σύσταση προς τις θηλάζουσες μητέρες να αποφεύγουν την κατανάλωση των σπόρων όταν πρόκειται να φάνε κυδώνι ή προϊόντα του όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet