Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

3 οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

7 Νοεμβρίου 2022

Τα οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου μπορούμε να τα αποδόσουμε στην περιεκτικότητά του σε οφέλιμα λιπαρά. Ας πιάσουμε την ιστορία όμως από την αρχή.

Αρχικά, ο λιναρόσπορος έχει μια κάπως ιδιαίτερη προέλευση και ιστορία. Προέρχεται από το αγγειόσπερμο φυτό λινάρι. Το λινάρι λοιπόν, καλλιεργείται τόσο για τις κλωστικές του ίνες από τις οποίες κατασκευάζονται λινά νήματα και υφάσματα, όσο και για τους σπόρους και το λινέλαιο. Ιστορικά, το λινάρι είναι αρχαίο φυτό το οποίο χρονολογείται τουλάχιστον 6 χιλιάδες χρόνια πριν. Αποτελεί μάλιστα το αρχαιότερο κλωστικό φυτό. Παρά το γεγονός πως ως χώρα προέλευσης του θεωρείται η Αίγυπτος, φαίνεται πως το λινάρι καλλιεργούνταν επί αρχαιοτάτων χρόνων σε πολλές χώρες. Στην Αίγυπτο, στις πυραμίδες, πολλές μούμιες βρέθηκαν τυλιγμένες με λωρίδες υφάσματος από λινάρι. Οι κυριότερες ποικιλίες του είναι δύο. Αυτή που καλλιεργούμε για τις ίνες και αυτή που καλλιεργούμε για τους σπόρους και για το έλαιο που παράγουμε από αυτούς, το λινέλαιο. Ο λιναρόσπορος έχει ευρεία χρήση στην διατροφή την κουζίνα μας, και όχι άδικα καθώς είναι σπόρος υψηλής διατροφικής αξίας.

Διατροφική αξία λιναρόσπορου

 /10g (1 κουταλιά της σούπας)
Ενέργεια55kcal
Πρωτεΐνες1.88g
Λίπος4.3g
Φυτικές ίνες2.8g
Ασβέστιο26.3mg
Μαγνήσιο40.4mg
Φώσφορος66mg
Κάλιο83.7mg
Σελήνιο2.62μg
Σίδηρος0.6mg
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα0.8g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα2.9g

Πηγή: USDA

Οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων

Αρχικά, η περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συνδυαστικά με την περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες καθιστά τον λιναρόσπορο ευεργετικό για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κλινικές μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, ο λιναρόσπορος φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, εμφανίζει αντιυπερτασική, αντιαθηρωματική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Οφέλη από την κατανάλωση λιναρόσπορου στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Επίσης, η κατανάλωση λιναρόσπορου φαίνεται να είναι ωφέλιμη στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, τα βιοδραστικά συστατικά του λιναρόσπορου, οι φυτικές ίνες, οι λιγνάνες και το α-λινολενικό οξύ σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασμάτων στο παχύ έντερο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια δίνεται έμφαση στον μηχανισμό με τον οποίο τα συστατικά του λιναρόσπορου εμφανίζουν αυτήν την δράση.

Λιναρόσπορος και καρκίνος του μαστού

Ακόμη, τα ω3 λιπαρά οξέα, οι λιγνάνες και το α-λινολενικό οξύ που υπάρχουν στον λιναρόσπορο έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ως προς τον ρόλο τους στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης και άλλων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως τα αυτά τα βιοδραστικά συστατικά του λιναρόσπορου έχουν σημαντική επίδραση τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, στον καρκίνο του μαστού.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, χρειάζονται μεγάλες κλινικές μελέτες για την περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου του λιναρόσπορου στην πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων.

Πόσο λιναρόσπορο να τρώω την ημέρα;

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν σαφείς συστάσεις ημερήσιας κατανάλωσης λιναρόσπορου. Συνεπώς, περίπου 1 με 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής θεωρούμε πως αποτελεί επαρκή πρόσληψη.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet