Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διατροφή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

26 Σεπτεμβρίου 2021

Διατροφή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS): παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και ανήκει στις θεραπευτικές επιλογές πρώτης γραμμής!

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) αποτελεί μια από τις συχνότερες ενδοκρινικές διαταραχές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει περίπου το 10% αυτών. Η κλινική διάγνωση γίνεται συνηθέστερα κατά την διάρκεια της εφηβείας. Ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου αποτελούν ο μη φυσιολογικός εμμηνορυσιακός κύκλος, η αυξημένη τριχοφυΐα ανδρικού τύπου, η ακμή κ.α. Για την διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, πέρα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται, είναι απαραίτητος και ο αποκλεισμός άλλων ενδοκρινικών διαταραχών.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και παχυσαρκία

Το 30-70% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι παχύσαρκες. Μάλιστα, παρουσιάζουν συχνά κεντρικού τύπου παχυσαρκία, η οποία συνδέεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η αυξημένη εναπόθεση λίπους στις παχύσαρκες γυναίκες επιτείνει τις ορμονικές και κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, φαίνεται να αποτελεί επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Διατροφή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Πόσο βάρος να χάσω (PCOS);

Απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% του σωματικού βάρους φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και το λιπιδαιμικό προφίλ. Παράλληλα, παρατηρείται και μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τι διατροφή να ακολουθήσω;

Φαίνεται πως η απώλεια βάρους μέσω τροποποίησης των προσλαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών είναι σημαντικότερη συγκριτικά με την απώλεια βάρους μέσω μείωσης της ποσότητας της προσλαμβανόμενης τροφής μόνο . Εν ολίγοις, έμφαση στην ποιότητα εκτός από την ποσότητα.

Πιο συγκεκριμένα:

Υδατάνθρακες: Η αντικατάσταση των απλών με σύνθετους υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οδηγεί σε βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού αντίσταση στην ινσουλίνη ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Ωστόσο το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελεί επιπρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα. Υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συναντάμε σε τρόφιμα όπως το καστανό ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής, όσπρια και στα περισσότερα λαχανικά και φρούτα.

Λιπαρά οξέα: Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα μειώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σχετίζονται επίσης με αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου. Η αντικατάσταση τους με μονο- και πολύ- ακόρεστα λιπαρά οξέα ενδείκνυται τόσο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 όσο και στην βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας. Μονο- και πολύ- ακόρεστα λιπαρά οξέα συναντάμε σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, τους σπόρους.

Βιταμίνες και Μέταλλα

Βιταμίνη D: Ο ακριβής ρόλος της βιταμίνης D στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Μολαταύτα, μελέτες των τελευταίων ετών συσχετίζουν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης με μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα καθώς και μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές που συναντάμε σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Χρώμιο: Η συμπληρωματική χορήγηση χρωμίου σε γυναίκες με PCOS φαίνεται από ορισμένες μελέτες να δρα ευεργετικά, μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, περαιτέρω μελέτες μένει να διενεργηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πριν από την χρήση συμπληρώματος συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σελήνιο: Και εδώ υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με την ευεργετική επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης σεληνίου. Κάποιες μελέτες αναφέρουν αρνητική συσχέτιση των επιπέδων σεληνίου και των επιπέδων τεστοστερόνης σε γυναίκες με PCOS. Και πάλι, πριν από την χρήση συμπληρώματος συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. (Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε το άρθρο σχετικά με το ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σελήνιο).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet