Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Εσύ πόσες φορές έχεις κάνει δίαιτα;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

7 Αυγούστου 2021

Εάν η απάντηση σου είναι ‘’τουλάχιστον μια’’, συγχαρητήρια! Προκρίθηκες στην επόμενη φάση.
Κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση, πόσες φορές μπορείς να μετρήσεις που έχεις κάνει δίαιτα? Είτε σε κάποιον διαιτολόγο, είτε μόνος/-η. Πόσες? Μπορείς να το πεις πιο φωναχτά? Ωραία. Τώρα αναρωτήσου το γιατί. Γιατί χρειάστηκε να κάνεις την προσπάθεια ξανά και ξανά. Κάποιος λόγος υγείας μήπως? Κάποιο συναισθηματικό πλήγμα? Μήπως η λαιμαργία, ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα? Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς την απάντηση. Εντάξει. Γιατί θέλεις να προσπαθήσεις ξανά? Ήτανε δική σου η απόφαση ή ήταν αποτέλεσμα πιέσεων του στενού και του ευρύτερου οικογενειακού κύκλου? Θα άντεχες ‘’ακόμα μια αποτυχημένη προσπάθεια?’’.

Ο μαγικός αριθμός

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να καθορίζει τον μέγιστο και τον ελάχιστο αριθμό των επιτρεπόμενων επισκέψεων στον διαιτολόγο. Μάλιστα, επειδή η δίαιτα αφορά μια πολύ προσωπική ανάγκη και ένα στοίχημα πρώτα με τον εαυτό μας( συμπεριλαμβανομένων και των περιπτώσεων που η επίσκεψη στον διαιτολόγο είναι επιβεβλημένη λόγω χρόνιων νόσων ή πρόληψη αυτών), ο αριθμός των ‘’αποτυχημένων’’ προσπαθειών δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως κριτήριο του ‘’καλού διαιτολόγου’’ ούτε του ‘’καλού και υπάκουου διαιτώμενου’’.

Ναι, αλλά κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη. Αν όχι ο καλός διαιτολόγος, ούτε ο υπάκουος και τυπικός διαιτώμενος, τότε ποιος?

Ο καλός, ο κακός και ο άσχετος

‘’Είναι καλός διαιτολόγος. Έχασα δέκα/ είκοσι/ τριάντα κιλά’’. Μια από τις πιο συχνά επαναλαμβανόμενες φράσεις μεταξύ όσων έχουν κάνει ή κάνουν δίαιτα. Και το πιο βασικό κριτήριο επιλογής διαιτολόγου. Και όμως είναι λάθος! Τόσο λάθος που καταλήγεις να ακολουθείς προγράμματα από απατεώνες, εικονικούς ανειδίκευτους wellness coaches, που εδώ που τα λέμε βρίθει το διαδίκτυο από αυτούς.

Ναι, τα success stories είναι υπέροχα, μια μελωδία στα αυτιά σου όταν ψάχνεις διαρκώς μια σανίδα σωτηρίας που θα σε πάρει μακριά από τα διατροφικά λάθη που συσσωρεύονται χρόνια. Όμως, μήπως επικεντρώνεσαι υπερβολικά στο αποτέλεσμα και όχι στην προσπάθεια που καταβλήθηκε για να επιτευχθεί? Χμ, μάλλον!

Ποιος είναι τότε ο διαιτολόγος που θα σου αλλάξει την ζωή? Δεν ψάχνεις έναν Μεσσία να κινήσει γη και ουρανό για να γίνει ένα ακόμα θαύμα. Όλες αυτές οι συνεχείς απέλπιδες προσπάθειες απώλειας βάρους είναι δείγμα έλλειψης αυτοσυγκράτησης, ισχυρής θέλησης, υπομονής και επιμονής, στοιχεία χαρακτήρα στα οποία μπορεί να υπολείπεσαι έναντι κάποιου άλλου. Οφείλεις να τα αναγνωρίσεις και να τα δουλέψεις πριν οποιαδήποτε προσπάθεια να πετύχεις έναν στόχο τόσο σημαντικό όσο η ολοκληρωτική αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σου.

Και ο ρόλος του διαιτολόγου? Να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Να σου παρέχει γνώσεις, να σου αφιερώσει χρόνο και να σε αποσυμφορήσει από το άγχος ‘’ακόμα μίας αποτυχημένης προσπάθειας’’.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet