Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Γιατί παχύναμε στην καραντίνα?

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

16 Μαρτίου 2021

Το ερώτημα που ταλανίζει ακόμα τον μέσο Έλληνα και την μέση Ελληνίδα. Γιατί έβαλα βάρος στην καραντίνα?
Φταίει το lockdown, οι ψυχολογικές μας διακυμάνσεις ή η κεκαλυμμένη ανάγκη μας να αποδίδουμε τις ευθύνες πάντα κάπου αλλού? Και τι καλύτερο από έναν αόρατο εχθρό: τον εγκλεισμό!
Επανερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα. Αύξηση σωματικού βάρους καθ όλη την διάρκεια ενός- κατά διαστήματα -περιοριστικού και αυστηρού lockdown. Γιατί? Θεωρητικά η διατήρηση των διατροφικών μας συνηθειών, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και η σταθερή πρόσληψη θερμίδων χωρίς αυξομειώσεις αρκεί για να εξασφαλίσουμε σταθερό το νούμερο στην ζυγαριά. Εύκολο να το λες, στην πράξη η θεωρία ίσως κάπου αποτυγχάνει.

Επομένως τι πήγε λάθος?

Σίγουρα παραπάνω από ένα και δυο παράγοντες επηρέασαν το αποτέλεσμα. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η υποεκτίμηση των συνολικά προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων, της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Αυτό επειδή οι περισσότεροι τα μικρά και αθώα τσιμπολογήματα της ημέρας τα ξεχνούν γρήγορα. Συνήθως σε μια απλή προσπάθεια ανάκλησης των τροφίμων που καταναλώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο έχουνε σχεδόν απωλέσει από την μνήμη τους οτιδήποτε δεν αποτέλεσε μέρος ολόκληρου γεύματος. Ένα μικρό κομμάτι κέικ, 3 ξηρούς καρπούς ή λίγα σπόρια, μισή φέτα ψωμί, μισό ποτήρι χυμό και η λίστα μπορεί να μεγαλώσει και άλλο.

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό….

Η παραμονή μας στο σπίτι για πολλές ώρες ημερησίως ενισχύει αυτήν την ‘’διατροφική συμπεριφορά’’. Ο εγκλεισμός και οι διαρκείς επισκέψεις μας σε ντουλάπια γεμάτα σνάκ, σε ψυγεία γεμάτα λιχουδιές τροφοδοτούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες και μας οδηγούν στον φαύλο κύκλο αποτυχημένων προσπαθειών διατήρησης του σωματικού μας βάρους.

Και αν ‘’δεν τρώμε αλλά παχαίνουμε?’’

Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Να μην αλλάζουμε σημαντικά την ποσότητα και την ποιότητα φαγητού που καταναλώνουμε αλλά να παρατηρήσουμε κάποια αύξηση. Η απάντηση συνοψίζεται ως εξής: Η όρεξη για φυσική δραστηριότητα και οι ώρες που αφιερώνουμε για να πετύχουμε το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» είναι δυσανάλογα μικρές με τις αντίστοιχες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης καθώς επιδιδόμαστε σε έναν μαραθώνιο Netflix and Chill.

Επομένως?

Ακολουθούμε ορισμένους χρυσούς κανόνες
1.Διατηρούμε τον έλεγχο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Μια εύκολη και αποτελεσματική λύση είναι η καταγραφή τροφίμων, να σημειώνουμε τι τρώμε και πότε ώστε να αποκτήσουμε μια σαφή εικόνα του τι μπορεί να πήγε λάθος
2.Άθληση! Άθληση δεν είναι μόνο η συνδρομή στο γυμναστήριο, είναι και το περπάτημα, το ποδήλατο, το τρέξιμο εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων
3.Αντικατάσταση λιπαρών και πλούσιων σε θερμίδες Σνακ με εύκολες και υγιεινές λύσεις. Προσοχή! Δεν μετράει μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα. Συχνά παρερμηνεύουμε τον όρο «υγιεινό» θεωρώντας τον ταυτόσημα με το «ολιγοθερμιδικό» κάτι που λανθασμένα μας οδηγεί σε αυξημένη και αλόγιστη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και το πετυχημένο marketing τροφίμων όπως το ταχίνι, των ξηρών καρπών και των πανταχού παρόντων super foods. Σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση των σνακ πρέπει πάντα να συνοδεύεται με μέτρο στην κατανάλωση τους.  30 γρ ωμά, ανάλατα αμύγδαλα (ένα σύνηθες υγιεινό σνακ που συστήνουν οι διαιτολόγοι) έχουν περίπου 170 θερμίδες , ενώ 30 γρ ταχίνι με μέλι (περίπου 2 κ.σ) 190.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet