Παπακυριαζή 6, Λάρισα | 694 8284869 | 2410 280299

Διαιτολογικό Γραφείο Λάρισα: Ψάχνεις Διαιτολόγο;

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

1 Ιανουαρίου 2022

Διαιτολόγοι Λάρισα, διατροφολόγοι, κλινικοί διαιτολόγοι Λάρισα: είναι αναζητήσεις που απασχολούν πολλούς. Τι πρέπει όμως να προσέξεις πριν επιλέξεις τον διαιτολόγο σου σε τοπικό επίπεδο; Θα το βρεις παρακάτω!

Πριν όμως ασχοληθούμε με τα σημεία που κάνουν τη διαφορά στην ποιοτική επιλογή, λίγα λόγια για το Doc Diet. Καλώς ήλθες στον προσωπικό μου ιστότοπο! Ας γνωριστούμε.

Ονομάζομαι Δήμζας Νικόλαος και είμαι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Αξιωματικός του Ε.Σ.

Υπηρετώ ως Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Διατηρώ ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Λάρισας, Παπακυριαζή 6, τηλ. επικοινωνίας 6948284869.

Αναλαμβάνω την διατροφική διαχείριση όλων των περιστατικών που χρήζουν κλινικής διατροφής αλλά και του γενικού πληθυσμού (παιδιά, έφηβοι, κυοφορούσες & θηλάζουσες, υπερήλικες κ.ά.).

Είμαι εξειδικευμένος με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην διατροφική διαχείριση και υποστήριξη ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (νόσος Crohn, Ελκώδης Κολίτιδα) και Λειτουργικές Διαταραχές (Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου κ.ά).

Αναλυτικά το βιογραφικό μου μπορείς να βρεις εδώ.

Πάμε όμως να δούμε γιατί στο Doc Diet ξεχωρίζουμε ως διαιτολόγοι στη Λάρισα!

 

Κλινική Διατροφή: καλύπτουν την ανάγκη αυτή όλοι οι διαιτολόγοι στη Λάρισα;

Με τον όρο κλινική διατροφή, ορίζονται οι υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης που παρέχουν οι κλινικοί διαιτολόγοι σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποια νόσο.

Η νόσος αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με κλινική συμπτωματολογία, όπως π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης, Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Μπορεί όμως να διάγει και υποκλινικά. Δηλαδή, χωρίς να εκδηλώνεται με κλινική συμπτωματολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης είναι ένα υποσύνολο ασθενών με κοιλιοκάκη.

Η διατροφική παρέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί την αποκλειστική θεραπεία (π.χ. στην κοιλιοκάκη). Όμως, μπορεί και να επικουρεί την φαρμακευτική αγωγή στη θεραπεία της πάθησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Αρτηριακή Υπέρταση,  Χρόνια Νεφρική Νόσος κλπ.

Τι όφελος θα έχω από την κλινική διατροφή;

Η διατροφή αποτελεί βασικό κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης πολλών παθήσεων. Έχει είτε θεραπευτικό, είτε υποστηρικτικό χαρακτήρα. Επίσης, λαμβάνει επίσης υπόψη της και την αλληλεπίδραση που υπάρχει σε αρκετές περιπτώσεις μεταξύ των φαρμακευτικών ουσιών και των θρεπτικών συστατικών.

Η κλινική διατροφή στοχεύει κυρίως στα κάτωθι:

  1. Θεραπεία της πάθησης.
  2. Συνεργιστική δράση με τα φάρμακα αναφορικά με το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
  3. Μείωση της βαρύτητας των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.
  4. Έλεγχο της βαρύτητας των συμπτωμάτων της νόσου.
  5. Διατήρηση και βελτίωση της θρέψης του οργανισμού.
  6. Μείωση των δαπανών για ιατρική περίθαλψη, μέσω της πρόληψης υποτροπής της νόσου.

 

Η προσέγγιση του ασθενή πρέπει να ακολουθεί ένα λεπτομερές πρωτόκολλο. Σκοπός του, οφείλει να είναι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ασθενούς. Άλλωστε, αυτή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία της διατροφικής παρέμβασης. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται κατά την πρώτη και όποια επόμενη επίσκεψη απαιτηθεί στο Doc Diet μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη τους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το χάσμα των διαφορών αυτών μεγαλώνει όταν υπεισέρχεται ο παράγοντας «νόσος». Λίγα λόγια για την διατροφική υποστήριξη σε κάθε νοσολογική οντότητα μπορείς να βρεις στις κατηγορίες που ακολουθούν.

Κλινικοί διαιτολόγοι στη Λάρισα, που παρέχουν υπηρεσίες κλινικής διατροφής, είμαστε εμείς στο Doc Diet.

 

Αρτηριακή Υπέρταση και Διατροφή

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μία νοσολογική οντότητα της οποίας η αιτιολογία εμπλέκει γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κάποιοι είναι τροποποιήσιμοι (κάπνισμα, διατροφή, άσκηση, παχυσαρκία κ.τ.λ.) και άλλοι μη τροποποιήσιμοι (γονιδίωμα-DNA-γενετική προδιάθεση, ηλικία, φύλο, φυλή κ.ά.).

Αναλόγως την αιτιολογία της υπέρτασης, η διατροφή μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην θεραπευτική προσέγγιση. Είτε ως μονοθεραπεία, είτε συνδυαστικά με την φαρμακευτική αγωγή. Απώτερος σκοπός της διατροφικής παρέμβασης είναι η επαναφορά των τιμών συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, εντός ή πλησίον των φυσιολογικών ορίων.

Η διατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση γίνεται εξατομικευμένα και οι γενικές της αρχές, τις οποίες οφείλουν να ακολουθούν οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι, είναι:

  1. Έλεγχος τροποποιήσιμων παραγόντων που οδηγούν σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως π.χ. η παχυσαρκία.
  2. Σύνταξη διαιτολογίου με συγκεκριμένη ποσότητα νατρίου και άλατος.
  3. Εκπαίδευση για την υιοθέτηση του κατάλληλου διατροφικού προτύπου (ορθές επιλογές ομάδων τροφίμων).
  4. Ενημέρωση σχετικά με την αλληλεπίδραση δραστικών ουσιών φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών.
  5. Συμβουλευτική και εκπαίδευση στην αναγνώριση κρυφών πηγών άλατος.
  6. Συμβουλευτική για τα κατάλληλα πρωτόκολλα και είδη άσκησης.

 

Δυσλιπιδιαιμίες – Διατροφική Διαχείριση

Δυσλιπιδαιμίες ονομάζονται οι διαταραχές των επιπέδων λιποπρωτεϊνών του αίματος. Οι κυριότερες από αυτές τις λιποπρωτεΐνες είναι οι:

  • η ολική χοληστερόλη (TC),
  • HDL χοληστερόλη (HDL-C),
  • LDL χοληστερόλη (LDL-C) και τα
  • Τριγλυκερίδια (TRG).

Φυσικά, υπάρχουν και κλάσματα-υποομάδες αυτών όπως για παράδειγμα η Lp(a) χοληστερόλη, οποίες φαίνεται πως παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, εμφανίζουν ισχυρή συσχέτιση με την αιτιολογία των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα επίπεδα όλων αυτών οι ελέγχονται με βιοχημικές εξετάσεις του αίματος.

Στόχος της διατροφικής παρέμβασης στις δυσλιπιδαιμίες, είναι ο έλεγχος των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος, και η διατροφή μπορεί βοηθήσει σε αυτό είτε ως μοναδική (πρωταρχική θεραπεία), είτε συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή. Άλλωστε, οι επίσημες συστάσεις για την θεραπευτική προσέγγιση των δυσλιπιδαιμιών, συστήνουν ως πρώτη θεραπεία (εκλογής) τη δίαιτα και την άσκηση.

Η διατροφική θεραπεία στηρίζεται στις παρακάτω γενικές αρχές που τηρούν οι καλοί διαιτολόγοι – διατροφολόγοι:

  1. Σύνταξη διαιτολογίου με την απαιτούμενη κατά περίπτωση αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα), χοληστερόλης και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία).
  2. Συνυπολογισμός άλλων συνυπαρχόντων παθήσεων κατά τη σύνταξη του διαιτολογίου όπως π.χ. το μεταβολικό σύνδρομο.
  3. Εξειδικευμένη συμβουλευτική και εκπαίδευση στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, όπως για παράδειγμα επιλογή τους με βάση το είδος και την ποιότητα των λιπαρών οξέων που περιέχουν.
  4. Διατροφική εκπαίδευση και συμβουλευτική με σκοπό τη δια βίου υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου με καρδιοπροστατευτική δράση.
  5. Συμβουλευτική σχετικά με τα κατάλληλα πρωτόκολλα άσκησης που θα πρέπει να συνοδεύουν τη διατροφική θεραπεία.

 

Σακχαρώδης Διαβήτης

Υπάρχουν πολλοί τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη και η διατροφή εμπλέκεται στην θεραπευτική διαχείριση όλων. Οι κύριοι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης σε αυτή την πάθηση είναι:

  1. Η επίτευξη ευγλυκαιμίας. Η διατήρηση δηλαδή του σακχάρου του αίματος εντός των απαιτούμενων ορίων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Η μείωση της βαρύτητας των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου, όπως είναι για παράδειγμα η πολυουρία και η πολυδιψία.
  3. Η πρόληψη της εμφάνισης υπογλυκαιμικών επεισοδίων.
  4. Η διατήρηση και βελτίωση της θρέψης του ασθενούς.

 

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και διατροφή-Μέρος 3ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος Λάρισα

 

Πως όμως μπορούν να επιτευχθούν αυτά μέσω της διατροφής; Η διατροφική παρέμβαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη ακολουθεί τις παρακάτω γενικές αρχές. Οι αρχές αυτές όμως, κατά την επίσκεψή σας στο γραφείο εξατομικεύονται απόλυτα στις δικές σας προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις:

  1. Κατάρτιση διαιτολογίου επαρκούς σε πρωτεΐνη και άλλα μακροθρεπτικά (υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα) συστατικά που θα βοηθήσουν στην διατήρηση και βελτίωση της σύστασης του σώματος του ασθενούς.
  2. Σύνταξη του διαιτολογίου με βάση συστάσεις επίσημων Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων οργανισμών (π.χ. αναλογία θρεπτικών συστατικών στο διαιτολόγιο κ.ά.).
  3. Κατάρτιση διαιτολογίου επαρκούς σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα), ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης ανεπαρκειών στα θρεπτικά αυτά συστατικά.
  4. Ομοιόμορφη κατανομή της ποσότητας υδατανθράκων του διαιτολογίου στα γεύματα της ημέρας.
  5. Επιλογής των κατάλληλων τροφίμων βάσει γλυκαιμικού δείκτη.
  6. Κατά τη σύνταξη του διαιτολογίου, λαμβάνονται υπόψη και αντιμετωπίζονται και άλλες παθολογικές καταστάσεις που συνυπάρχουν πολύ συχνά με τον διαβήτη, όπως είναι για παράδειγμα οι δυσλιπιδαιμίες.

 

Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ): Σε αυτή την ομάδα νοσημάτων ανήκουν η νόσος του Crohn (CD), η Ελκώδης Κολίτιδα (UC) και η Μη Ταξινομημένη Κολίτιδα (IBDU). Η αιτιολογία τους είναι πολυπαραγοντική. Δηλαδή, φαίνεται πως η νόσος εμφανίζεται κατόπιν επίδρασης των περιβαλλοντικών παραγόντων σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Οι ΙΦΝΕ είναι χρόνιες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από εξάρσεις και υφέσεις. Δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική θεραπεία. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας που θεραπεύονται με εκτεταμένη χειρουργική εκτομή του εντέρου. Έτσι, η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στον έλεγχο της νόσου και την διατήρησή της σε ύφεση.

Οι στόχοι της διατροφικής υποστήριξης σε αυτή την κατηγορία ασθενών, διαφέρουν ανάλογα με το είδος της νόσου (νόσος Crohn ή ελκώδης κολίτιδα) και με την κλινική της εικόνα (ύφεση ή έξαρση).

 

Σε φάση έξαρσης της νόσου, οι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης είναι:

  1. Η υποστήριξη της κατάστασης θρέψης του ασθενούς.
  2. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα.
  3. Η μεγιστοποίηση της ανοχής της φαρμακευτικής αγωγής από τον ασθενή.
  4. Η ελαχιστοποίηση του αριθμού επανεισαγωγών και νοσηλειών.
  5. Η επίτευξη ύφεσης και πρόληψη υποτροπής της νόσου.
  6. Η ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  7. Η βελτίωση της έκβασης της νοσηλείας.

 

Σε φάση ύφεσης της νόσου οι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης είναι:

  1. Η διατήρηση και βελτίωση της κατάστασης θρέψης του ασθενούς.
  2. Η ύφεση των συμπτωμάτων από το γαστρεντερικό σύστημα.
  3. Η επίτευξη βάρους που βρίσκεται εντός του υγιούς εύρους.
  4. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

 

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, η διατροφική υποστήριξη ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες:

  1. Την διατροφική εκπαίδευση και επιμόρφωση με σκοπό την υιοθέτηση ενός ισορροπημένου και ολοκληρωμένου διατροφικού και γευματικού προτύπου.
  2. Την χορήγηση εντερικής διατροφής εμπλουτισμένης με ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
  3. Την τροποποίηση της σύστασης και της υφής της διατροφής, όπου χρειάζεται.
  4. Την παροχή ισοθερμιδικού και υψιπρωτεϊνικού διαιτολογίου σε περιπτώσεις εξάρσεων.
  5. Την χορήγηση εντερικής σίτισης σε παιδιά και εφήβους (προς επίτευξη και διατήρηση της ύφεση σε νόσο Crohn).
  6. Την χορήγηση διατροφής συμβατής με ευνοϊκές αλλαγές στο μικροβίωμα-μικρχλωρίδα (βακτήρια) του εντέρου.

 

Υπάρχουν εξειδικευμένοι διαιτολόγοι στη Λάρισα που να ασχολούνται με τη διατροφική διαχείριση ασθενών με ΙΦΝΕ;

Φυσικά! Εμείς στο Doc Diet! Η διδακτορική διατριβή του Στρατιωτικού Κλινικού Διαιτολόγου Δήμζα Νικολάου αφορά την διατροφική παρέμβαση στη θεραπεία των φλεγμονωδών εντεροπαθειών!

Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία λειτουργική πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος και συγκεκριμένα του εντέρου. Δηλαδή, δεν υπάρχει υποκείμενη οργανική βλάβη, αλλά διαταραχή του τρόπου υλοποίησης ορισμένων φυσιολογικών διεργασιών. Για παράδειγμα, ως αιτιολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί οι εξής:

  1. Διαταραγμένη λειτουργία του τρόπου μετάδοσης των σημάτων από το έντερο στον εγκέφαλο.
  2. Διαταραγμένη αντίληψη των εν λόγω σημάτων από τον εγκέφαλο.
  3. Σπλαχνική υπερευαισθησία
  4. Διαταραχή σύνθεσης της εντερική μικροχλωρίδας κ.ά.

 

Στόχος της διατροφικής παρέμβασης στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, είναι:

  1. Η επίτευξη ύφεσης των κλινικών συμπτωμάτων.
  2. Η εκπαίδευση στην διατροφική αυτοδιαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

 

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω:

  1. Παροχής διατροφικών οδηγιών βασισμένων στην ατομική ανοχή κάθε ατόμου έναντι τροφίμων που έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση συμπτωμάτων.
  2. Εκπαίδευση σε διατροφικά πρότυπα για τα οποία υπάρχει βιβλιογραφική τεκμηρίωση ότι οδηγούν στην ύφεση των συμπτωμάτων (π.χ. δίαιτα χαμηλή σε FODMAP).
  3. Διατροφική εκπαίδευση και καθοδήγηση στην επιλογή τροφίμων και ομάδων τροφίμων με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας μακροχρόνιας αυτοδιαχείρισης των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον διαιτώμενο.

 

Νεοπλασματικά Νοσήματα (Καρκίνος)

Οι νεοπλασίες (καρκίνος) αποτελούν σχετικά ετερογενή ομάδα νοσημάτων αναφορικά με την θεραπευτική προσέγγιση και την πρόγνωσή τους. Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην θεραπεία και αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση της νόσου.

Στόχοι της διατροφικής υποστήριξης των ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα είναι:

  1. Η διατήρηση και βελτίωση της θρέψης του ασθενούς.
  2. Η βελτίωση ανοχής της θεραπευτικής αγωγής και πρόληψη της ανάγκης μείωσης της δόσης λόγω καρκινικής δυσθρεψίας/καχεξίας.
  3. Η βελτίωση πρόγνωσης της νόσου διατροφικά, όπου αυτό είναι εφικτό.
  4. Η μείωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων της νόσου που σχετίζονται με τη διατροφή.
  5. Η πρόληψη εμφάνισης δευτερογενών επιπλοκών της νόσου.
  6. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, η μείωση ανάγκης νοσηλειών και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο και ο περιορισμός των δαπανών για αυτές.

 

Η μεθοδολογία διατροφικής υποστήριξης ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα βασίζεται στην:

  1. Σύνταξη διαιτολογίου με την απαιτούμενη ποσότητα και αναλογία μακρο- και μικρο-θρεπτικών συστατικών με την ταυτόχρονη αξιοποίηση τεχνικών εμπλουτισμού.
  2. Τροποποίηση της σύστασης και της υφής του διαιτολογίου, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
  3. Παροχή διατροφής χαμηλού μικροβιακού φορτίου, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
  4. Παροχή ανοσοενισχυτικής διατροφής όπου αυτό είναι απαραίτητο και εφικτό.
  5. Αξιοποίηση της τεχνητής διατροφής, όταν πια είναι αναγκαίο.

 

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής-Ο ρόλος που έχουν οι διαιτολόγοι είναι κομβικός

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν μία ευρεία ομάδα ψυχιατρικών παθήσεων. Η κατάταξή τους γίνεται σύμφωνα με το σύστημα Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). Το σύστημα αυτό έχει θεσπίσει ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχιάτρων. Η κατάταξη τους όμως μπορεί να γίνει και με το σύστημα International Classification of Diseases (ICD) που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας .

Ο ρόλος του διαιτολόγου στις ψυχιατρικές αυτές νόσους ποικίλει και μπορεί να είναι από υποστηρικτικός μέχρι και καίριος για τη διατήρηση της ζωής. Στην πρώτη περίπτωση πραγματοποιεί συνήθως διατροφική συμβουλευτική. Αντίθετα, στην δεύτερη, η σιτιστική του παρέμβαση μπορεί να είναι σωστική για τους απισχνασμένους ασθενείς.

Δεδομένου όμως ότι οι διαταραχές θρέψης που είναι απόρροια αυτών των νόσων μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή (π.χ. καταβολισμών καρδιακών μυϊκών κυττάρων ή διαφραγματικών μυϊκών κυττάρων), είναι πάντοτε απαραίτητη η διατροφική και θρεπτική αξιολόγηση των ασθενών.

Υπέρβαρο και Παχυσαρκία

Η ταξινόμηση των ατόμων σε ελλιποβαρή, νορμοβαρή, υπέρβαρα και παχύσαρκα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γίνεται με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Ο δείκτης αυτός όμως είναι αδρός και η χρήση του κρίνεται καταλληλότερη για την εφαρμογή σε πληθυσμιακό επίπεδο και όχι σε ατομικό.

Για το λόγο αυτό, η διάγνωση της παχυσαρκίας πλέον τείνει να γίνεται με άλλες μετρήσεις και μέσα. Μερικά εξ΄ αυτών είναι η περιφέρεια μέσης και η ανάλυση σύστασης σώματος με Βιοηλεκτρική Εμπεδησιομετρία αντίστοιχα. Με την τελευταία, λαμβάνονται μετρήσεις για πολλές παραμέτρους, η ακρίβεια των οποίων εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της συσκευής. Στο Doc Diet διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο πολυσυχνοτικό τετρακάναλο αναλυτή InBody 770 των 8 ηλεκτροδίων, που μας επιτρέπει να αξιολογούμε λεπτομερώς και με απόλυτη ακρίβεια κάθε μία από αυτές τις παραμέτρους. Ο αναλυτής αυτός αποτελεί το πιο σύγχρονο μηχάνημα που διαθέτουν οι διαιτολόγοι στα γραφεία τους, στη Λάρισα, στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι κίνδυνοι από την συσσώρευση λιπώδους ιστού

Η αυξημένη ποσότητα λιπώδους ιστού στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι ένα αισθητικό πρόβλημα. Είναι μια νόσος και μάλιστα από τις πιο επικίνδυνες. Είναι επικίνδυνη γιατί διάγει υποκλινικά, χωρίς να δίνει εμφανή κλινικά συμπτώματα, αλλά προκαλεί χρόνια και ήπιου βαθμού φλεγμονή.

Το γεγονός αυτό, διαταράσσει την λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού, οδηγώντας εν τέλει, μετά από χρόνια, στην εκδήλωση παθήσεων με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής όπως για παράδειγμα ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ και οι Καρδιαγγειακές Παθήσεις.

Όσο «ύπουλη» είναι η εξέλιξη της παχυσαρκίας, τόσο «ύπουλος» είναι και ο ερχομός της. Έρχεται σταδιακά, με αύξηση του βάρους κατά 1-2 κιλά το χρόνο, τα οποία όμως σωρεύονται και τελικά αθροίζονται σε υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Όσο νωρίτερα ενεργοποιηθείς και αναλάβεις δράση, τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η διαδικασία απώλειας βάρους και η επίτευξη του στόχου σου. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, κυριότερος εκ των οποίων είναι η σύσταση του σώματος που αναπόφευκτα αλλάζει με την αύξηση της ηλικίας.

Οι στόχοι της διατροφικής παρέμβασης στο Doc Diet (διαιτολόγοι στη Λάρισα) σε περιστατικά υπέρβαρου και παχυσαρκίας είναι:

  1. Η αποκατάσταση του βάρους και της σύστασης σώματος και η επίτευξη τιμών που βρίσκονται εντός των υγιών ορίων.
  2. Η υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που εξασφαλίζουν την μακροχρόνια διατήρηση των ανωτέρω.
  3. Η διαμόρφωση ορθών διατροφικών πεποιθήσεων και γνώσεων, συμβατών με την διατήρηση της υγείας.

 

Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται μέσω:

  1. Της ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης του διαιτώμενου για την κατάσταση της υγείας του και τα οφέλη της απώλειας του περιττού βάρους.
  2. Της στοχοθεσίας με την συνεργασία διαιτολόγου και διαιτώμενου.
  3. Της παροχής διατροφικής υποστήριξης σύμφωνα με επίσημες και επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες.
  4. Της προσαρμογής αυτών των οδηγιών στις ανάγκες, τις προτιμήσεις και το πρόγραμμα του κάθε διαιτώμενου, ατομικά.

 

Εγκυμοσύνη και Θηλασμός

Η διατροφική υποστήριξη της υποψήφιας μητέρας ιδανικά πρέπει να ξεκινά πριν τη σύλληψη. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η επάρκεια των αποθηκών του σώματος της μητέρας στα απαραίτητα για τη φυσιολογική κύηση θρεπτικά συστατικά. Επίσης, με τον τρόπο αυτό προλαμβάνονται ανεπιθύμητες εκβάσεις της κύησης όπως π.χ. η ατελής σύγκλιση του νωτιαίου σωλήνα του εμβρύου, λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης φυλλικού οξέος από τη μητέρα.

Σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική εξέλιξη της κύησης παίζει και το βάρος της μητέρας πριν την κύηση αλλά και η αύξησή του κατά τη διάρκεια αυτής. Ο κυριότερος τρόπος για τη ρύθμισή του, είναι η κατάλληλη διατροφή και διατροφική εκπαίδευση από διαιτολόγο.

Την κύηση ακολουθεί ο τοκετός και ο θηλασμός, ο οποίος θεωρείται φυσική συνέχεια της πρώτης. Όπως κατά την εγκυμοσύνη, έτσι και κατά τον θηλασμό, η διατροφή και η θρέψη της μητέρας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θρέψη και την ανάπτυξη του βρέφους, όπως επίσης και να συμβάλει στην πρόληψη εκδήλωσης μη μεταδιδόμενων χρόνιων παθήσεων κατά την ενήλικη ζωή του (π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, φλεγμονώδεις εντεροπάθειες κ.ά.).

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια μεταβατική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από την παύση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου και συνοδεύεται από σημαντικές ορμονολογικές μεταβολές. Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν την ομοιοστασία πολλών συστημάτων του οργανισμού (π.χ. οστικό μεταβολισμό, θερμορύθμιση κ.ά.).

Η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης πολλών από αυτές τις διαταραχές, καθώς επίσης και στην βελτίωση της έκβασης της κάθε μίας. Για παράδειγμα η πρόσληψη της κατάλληλης ποσότητας και ποιότητας γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να αναστείλει την ανάγκη πρόσληψης συμπληρώματος ασβεστίου σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που εμφανίζουν οστεοπενία.

Ακόμη, η αύξηση του βάρους είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα προβλήματα που εμφανίζονται από την αύξηση αυτή, ταυτόχρονα με την μείωση έκκρισης των οιστρογόνων, πέρα από τις μυοσκελετικές παθήσεις (οστεοπενία, οστεοπόρωση, παθολογικά κατάγματα κ.λ.π.), αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων. Και στην περίπτωση αυτή, η υιοθέτηση του κατάλληλου διατροφικού προτύπου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση διαιτολόγου είναι αποφασιστικής σημασίας για την πρόληψη και την θεραπεία αυτών των διαταραχών.

Εμείς, στο Doc Diet, διαθέτουμε την γνώση, την εμπειρία και τον εξοπλισμό που θα σας εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη διατροφική υποστήριξη που χρειάζεστε.

Παιδική διατροφή

Παιδική διατροφή: Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι η πιο τρυφερή της ανθρώπινης ζωής. Είναι η περίοδος στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσεται και οι ιστοί του σώματος ολοκληρώνονται μορφολογικά και λειτουργικά, ώστε μέχρι την ενηλικίωση να έχουν λάβει την τελική και πλήρως λειτουργική τους μορφή.

Η διατροφή σε αυτή την ηλικιακή περίοδο, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που εξασφαλίζουν την άριστη ανάπτυξη και λειτουργία των ιστών του σώματος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή.

Για παράδειγμα, η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 18-23 ετών (ανάλογα με το φύλο) και διατηρείται σχεδόν αμετάβλητη κατά μέσο όρο μέχρι την ηλικία των 31-33 ετών. Από την ηλικία αυτή και έπειτα, φθίνει σταδιακά και συνεπεία αυτής της μείωσης, εκδηλώνονται παθήσεις όπως η οστεοπόρωση (κυρίως στις γυναίκες). Το πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί η οστεοπόρωση, εξαρτάται από τη μέγιστη οστική μάζα που έχει επιτευχθεί κατά την ενηλικίωση. Αυτή με τη σειρά της, εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες αλλά και από τη διατροφή (περιεκτικότητα καθημερινού διαιτολογίου σε ενέργεια, πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο κ.ά.).

Για την παροχή πλήρους και ολοκληρωμένης διατροφικής φροντίδας της ευαίσθητης αυτής ηλικιακής ομάδας, στο γραφείο μας χρησιμοποιούμε τις πιο σύγχρονες συστάσεις των επίσημων Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων οργανισμών, αναφορικά με τα διατροφικά και γευματικά πρότυπα, καθώς και τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Παράλληλα, αναλαμβάνουμε την αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής παχυσαρκίας. Η παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, γίνεται μέσω της διατροφικής συμβουλευτικής και της τροποποίησης του διατροφικού προτύπου του παιδιού αλλά και της οικογένειας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οικογένεια ασκεί τη σημαντικότερη επιρροή στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού. Για αυτό και η συμμετοχή της είναι απαραίτητη σε κάθε διατροφική παρέμβαση που έχει ως επίκεντρο το παιδί ή τον έφηβο.

Γηριατρική διατροφή

Γηριατρική διατροφή ονομάζουμε την κάλυψη των ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Η τρίτη ηλικία ξεκινά από τα 65 έτη και αποτελεί, κατά κανόνα, μια περίοδο της ζωής που χαρακτηρίζεται από πολλές συννοσηρότητες και σε κάποιες περιπτώσεις και πολυφαρμακία). Επίσης, στην ηλικία αυτή, τα άτομα εμφανίζουν αυξανόμενη ανάγκη για βοήθεια από τον οικογενειακό και ευρύτερο περίγυρο.

 

Η γηριατρική διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην:

  1. Διατήρηση της θρέψης και της σύστασης του σώματος (συντήρηση της οστικής και μυϊκής μάζας), προκειμένου να εξασφαλιστεί αμείωτη η ικανότητα αυτοεξυπηρέτησης και η αυτο-αποτελεσματικότητα.
  2. Επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους.
  3. Μείωση και τον έλεγχο των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων.
  4. Πρόληψη αλληλεπίδρασης φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών.
  5. Βελτίωση της ποιότητας ζωής του διαιτώμενου.
  6. Τροποποίηση της σύστασης και της υφής της διατροφής προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα μάσησης και κατάποσης που δυσχεραίνουν την επαρκή σίτιση του διαιτώμενου.

*Αναλαμβάνουμε να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό σας, όταν απαιτείται, προκειμένου να έχετε μια πλήρη και ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση για το πρόβλημα υγείας που σας ταλαιπωρεί.

 

Αθλητική διατροφή

Η αθλητική διατροφή έχει σκοπό να βοηθήσει κάθε αθλητή, δύναμης, αντοχής ή ταχύτητας, να επιτύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την αύξηση ικανότητας παραγωγής έργου. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται να πληρούνται δύο προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι η προπόνηση με συγκεκριμένο πρωτόκολλο άσκησης για κάθε άθλημα. Η άσκηση είναι το αναγκαίο μηχανικό ερέθισμα των μυών για να δυναμώσουν, να μεγαλώσουν και να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τη λειτουργία τους.

Η δεύτερη είναι η κατάλληλη, για κάθε άθλημα, διατροφική υποστήριξη. Μέσω της διατροφής, παρέχονται στους μύες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτά, χρησιμοποιούνται είτε ως υποστρώματα για παραγωγή ενέργειας (υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα μακράς και μέσης αλύσου κ.ά.), είτε ως δομικά συστατικά (αμινοξέα, πρωτεΐνες, φωσφολιπίδια κ.ά.).

Οι διατροφικές απαιτήσεις μεταξύ των αθλητών διαφέρουν όχι μόνο λόγω ατομικών χαρακτηριστικών (φύλο, ηλικία, ύψος, σωματικό βάρος κ.τ.λ.), όπως συμβαίνει με το γενικό πληθυσμό, αλλά και λόγω της διαφορετικής φύσης κάθε αθλήματος. Δηλαδή, η αθλητική διατροφή απαιτεί αυστηρή εξατομίκευση του διαιτολογίου.

Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιώ συχνά για να κάνω το ανωτέρω πιο κατανοητό είναι το εξής: ένας αθλητής bodybuilding μπορεί να επιτύχει μυϊκή υπερτροφία με τη λήψη 2g πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους (υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνει παράλληλα επαρκή ποσά ενέργειας και ασκείται με τον προβλεπόμενο τρόπο). Για έναν αθλητή πυγμαχίας όμως, αυτή η ποσότητα πρωτεϊνών μπορεί να είναι ανεπαρκής ακόμη και για την διατήρηση της μυϊκής του μάζας σε σταθερά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει διότι οι κρούσεις από τις γροθιές κατά τον αγώνα ή την προπόνηση, προκαλούν μικρού βαθμού μυϊκή βλάβη για την αποκατάσταση της οποίας απαιτείται αυξημένη πρωτεϊνική και ενεργειακή πρόσληψη.

Στο Doc Diet μπορούμε να αναλάβουμε την ολοκληρωμένη διατροφική διαχείριση της προσπάθειάς σας και να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τους στόχους σας. Εσείς δεν μένει παρά να μας εμπιστευτείτε.

Ανάλυση σύστασης σώματος (Οι διαιτολόγοι του Doc Diet στη Λάρισα, εγγυώνται ακρίβεια στο αποτέλεσμα)

Η ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση), είναι η μέτρηση που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε το ποσοστό και το ποσό των ιστών που απαρτίζουν το ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, η μέτρηση αυτή μας πληροφορεί για την ποσότητα της μυϊκής μάζας, της λιπώδους μάζας, των υγρών, των οστών κτλ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (Bioelectrical Impedance Analysis, BIA). Δηλαδή, μέσω της μέτρησης της αγωγιμότητας του ανθρώπινου σώματος.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλοί αναλυτές σύστασης σώματος, ωστόσο δεν έχουν όλοι την ίδια ακρίβεια στις μετρήσεις τους και δεν έχουν όλοι οι διαιτολόγοι τις ίδιες συσκευές, στη Λάρισα εμείς διαθέτουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Οι αναλυτές διακρίνονται σε οικιακής και επαγγελματικής χρήσης. Οι πρώτοι λειτουργούν συνήθως σε μία (50kHz) ή το πολύ δύο (5kHz / 50kHz) συχνότητες. Τα αποτελέσματά τους, αποτελούν μάλλον μία εκτίμηση παρά μια ακριβή μέτρηση. Αναφορικά με την κατηγορία των επαγγελματικών αναλυτών, και εδώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ακρίβεια των μετρήσεων. Η πλειονότητα των αναλυτών λειτουργεί σε τρεις συχνότητες (5kHz / 50kHz / 250kHz) και μπορεί να δώσει μια πιο αξιόπιστη εικόνα της σύστασης του σώματος σε σχέση με τους οικιακούς. Ωστόσο, και πάλι η ακρίβεια των μετρήσεων είναι φτωχή σε ορισμένες παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα τα ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια υγρά, ο περιφέρειες σώματος, η παρουσία οιδήματος κ.ά. Οι παράμετροι αυτές είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να εντοπίσουμε γρήγορα και έγκαιρα παρεκκλίσεις από την φυσιολογική σύσταση. Έπειτα μπορούμε να προβούμε στην κατάλληλη διατροφική και φαρμακευτική θεραπεία.

Η ανάλυση σύστασης σώματος (λιπομέτρηση) στο Doc Diet (διαιτολόγοι στη Λάρισα)

Στο Doc Diet διαθέτουμε τον υπερσύγχρονο και πανίσχυρο αναλυτή InBody 770, ο οποίος διαθέτει έξι συχνότητες (1kHz / 5kHz / 50kHz / 250kHz / 500kHz /  1000kHz) και 8 ηλεκτρόδια, τεσσάρων καναλιών. Ο InBody 770 χρησιμοποιεί δύο μεθόδους μέτρησης βιοηλεκτρικής εμπέδησης (DSM-BIA, SMF-BIA), τη στιγμή που η πλειονότητα των αναλυτών χρησιμοποιεί μόνο μία. Οι μετρήσεις του είναι απόλυτα ακριβείς. Γι’ αυτό το λόγο και έχει και ιατρική χρήση. Μάλιστα, ακόμη και η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (η γνωστή NASA), χρησιμοποιεί τον ίδιο αναλυτή στους αστροναύτες που επανδρώνουν τις αποστολές της.

Η τεχνολογία που φέρει ο αναλυτής προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες στον διαιτολόγο που τον χρησιμοποιεί. Μερικές από αυτές είναι οι πολλαπλές συχνότητες, ο ταυτόχρονος συνδυασμός επιμέρους μετρήσεων, η ρύθμιση μέτρησης βάσει ηλικίας κ.ά. Για παράδειγμα, και μόνο με τη μέτρηση της βιοεμπέδησης, ο αναλυτής μετρά τις περιφέρειες μέσης και γοφών του σώματος.

Η χρησιμότητα αυτών των μετρήσεων στα σωστά χέρια, κατά την καθημερινή κλινική πράξη, είναι ανεκτίμητη. Μας προσφέρει τη δυνατότητα να διαγνώσουμε διαταραχές στη σύσταση του σώματος, που μπορεί να οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις. Έπειτα, μπορούμε να κατευθύνουμε ανάλογα τον διαιτώμενο προς περαιτέρω διερεύνηση, εφόσον χρειάζεται, ή να προβούμε στην διατροφική θεραπεία. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μια απόλυτα στοχευμένη και εξειδικευμένη διατροφική παρέμβαση, παρακολουθώντας με ακρίβεια την πρόοδο της προσπάθειάς σας.

Στο Doc Diet (κλινικοί διαιτολόγοι Λάρισα), η τεχνολογία συναντά την εμπειρία και την βαθιά γνώση.

Πρωτόκολλο που ακολουθούμε εμείς, οι διαιτολόγοι του Doc Diet (έδρα: Λάρισα)

Εδώ θα βρείτε τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο πρωτόκολλο διατροφικής παρέμβασης που εφαρμόζεται στο Doc Diet (διαιτολόγοι στη Λάρισα) και γιατί είναι χρήσιμο.

1) Τι: Για την πλήρη και ολοκληρωμένη διατροφική υποστήριξη του ασθενούς απαιτείται γνώση του παθοφυσιολογικού υπόβαθρου της νόσου. Του μηχανισμού δηλαδή που οδήγησε στην εκδήλωση και διατήρηση της.

Γιατί: Αυτό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο των βιοχημικών και φυσιολογικών διεργασιών πρέπει να στοχεύει η παρέμβαση της διατροφής.

2) Τι: Προαπαιτούμενο της ολοκληρωμένης εκτίμησης του ασθενούς είναι η λήψη λεπτομερούς ατομικού ιατρικού και οικογενειακού ιστορικού.

Γιατί: Με τον τρόπο αυτό γνωρίζουμε ποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις οφείλουμε να λάβουμε υπόψη κατά τη σύνταξη της διαιτητικής εντολής. Επίσης, το ιστορικά μας πληροφορεί για άλλους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία του ασθενούς και πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους.

3) Τι: Έπειτα πρέπει με τα κατάλληλα εργαλεία να αξιολογηθεί ο διατροφικός κίνδυνος και η κατάσταση θρέψης του ασθενούς.

Γιατί: Έτσι αποφασίζουμε πόσο εντατική πρέπει να είναι η παρέμβαση και με ποιο ρυθμό πρέπει να επαναξιολογείται η πορεία του ασθενούς.

4) Τι: Λήψη διατροφικού ιστορικού.

Γιατί: Το διατροφικό ιστορικό μας επιτρέπει να γνωρίζουμε εάν η σίτιση του ασθενούς ήταν επαρκής ή ανεπαρκής κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν. Μπορούμε δηλαδή να κρίνουμε σε ποιο βαθμό η διατροφή επηρέασε την κατάσταση θρέψης του ασθενούς ή τυχόν διαταραχές θρέψης οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Επίσης, κατά τη λήψη ιστορικού καταγράφονται οι ατομικές διατροφικές προτιμήσεις και αποστροφές που θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενο στάδιο.

5) Τι: Κλινική και εργαστηριακή εκτίμηση του ασθενούς.

Γιατί: Οι μέθοδοι αυτές μας επιτρέπουν να έχουμε μια «φωτογραφική» (στιγμιαία) εικόνα της υγείας του ασθενούς κατά την προσέλευσή του στο γραφείο. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες τεχνικές στην αξιολόγηση της πορείας του ασθενούς και της αποτελεσματικότητας της διατροφικής παρέμβασης.

Στοχοθεσία και παρέμβαση

6) Τι: Καθορισμός των στόχων της διατροφικής παρέμβασης.

Γιατί: Η στοχοθεσία είναι ένας τρόπος αυτοελέγχου, ελέγχου της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης αλλά και παρακίνησης του διαιτώμενου για ανάληψη δράσης. Ο καθορισμός των στόχων πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και να πληροί 5 χαρακτηριστικά. Να είναι συγκεκριμένοι,  μετρήσιμοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και να επιτυγχάνονται σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

7) Τι: Σύνταξη διαιτολογίου βασισμένου στην συνεκτίμηση όλων των ανωτέρω ατομικών αναγκών και προτιμήσεων.

Γιατί: Το διαιτολόγιο αποτελεί την «μετάφραση» των διατροφικών αναγκών του ατόμου σε τρόφιμα και γεύματα. Κατά τη διάρκεια σύνταξής του, δίνεται η ευκαιρία στον ασθενή να εκφράσει τους προβληματισμούς του και να βρει απάντηση σε κάθε απορία του.

8) Τι: Προγραμματισμός επόμενου ραντεβού.

Γιατί: Ο προγραμματισμός του επόμενου ραντεβού απαιτείται προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος και να επανεκτιμηθούν όπου χρειάζεται οι στόχοι και η μεθοδολογία διατροφικής παρέμβασης.

Είμαστε οι διαιτολόγοι στη Λάρισα, που αντιμετωπίζουμε κάθε διαιτώμενο με υπευθυνότητα σεβασμό και επαγγελματισμό.

 

Εξ’ αποστάσεως διατροφή (e-diet) – μπορούν οι διαιτολόγοι στη Λάρισα να σιτίσουν ασθενείς και άτομα εξ’ αποστάσεως;

Εξ’ αποστάσεως διατροφή (e-diet): είναι μια υπηρεσία που εμφανίστηκε κατά την έναρξη της πανδημίας. Τότε, όλοι ήμασταν αναγκασμένοι να περιοριστούμε εντός του σπιτιού. Πολλοί άνθρωποι, αυτή την περίοδο, κατέφυγαν στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού, με συνέπεια να αυξήσουν το βάρος τους. Επίσης, άνθρωποι που ακολουθούσαν πρωτόκολλα κλινικής διατροφής, δεν μπορούσαν να επισκεφθούν πια τον διαιτολόγο τους. Έτσι, έγινε επιτακτική η ανάγκη η εξ’ αποστάσεως διατροφής (e-diet).

Στο Doc Diet, προσφέρουμε και αυτή την υπηρεσία και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο! Το πρωτόκολλο διατροφικής παρέμβασης, ακολουθείται κανονικά, με μερικές μόνο τροποποιήσεις.

Η επικοινωνία γίνεται μέσω τηλεφώνου, social media, skype κάθε 1 ή 2 εβδομάδες.

Την προγραμματισμένη ημέρα επικοινωνίας, ο διαιτώμενος ζυγίζεται σε δική του ζυγαριά, προκειμένου διαιτολόγος και διαιτώμενος να έχουν μια εικόνα του τρέχοντος βάρους.

Η συνεδρία ακολουθεί την προκαθορισμένη πορεία που έχουν και οι δια ζώσης συνεδρίες.

*Η η εξ’ αποστάσεως διατροφή (e-diet), δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τη δια ζώσης επίσκεψη στο διαιτολογικό γραφείο. Αποτελεί όμως μία καλή μέθοδο ώστε ο διαιτώμενος με αδυναμία μετακίνησης να καταφέρει να λάβει ποιοτική και εγγυημένη διατροφική υποστήριξη από έμπειρους διαιτολόγους που βρίσκονται μακριά. Αποτελεί πλεονέκτημα της δουλειάς μας που εμφανίστηκε την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού. Με αυτό τον τρόπο διαιτολόγοι από τη Λάρισα μπορούν να αναλαμβάνουν την διαιτητική υποστήριξη ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Γιατί να προτιμήσεις εμάς στο Doc Diet (διαιτολόγοι στη Λάρισα)

Γιατί διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό για τη αξιολόγηση της σύστασης του σώματός σου. Η ακρίβεια και η πληθώρα των μετρήσεων που παρέχει ο αναλυτής InBody 770, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε το καταλληλότερο για σένα πλάνο διατροφικής παρέμβασης.

Γιατί εδώ θα βρεις την εμπειρία και τις γνώσεις που απαιτείς να διαθέτει ο διαιτολόγος σου στη διαχείριση κλινικών και άλλων περιστατικών.

Γιατί εδώ, αντιλαμβανόμαστε την αξία της ασθενοκεντρικής και όχι ιατροκεντρικής σχέσης διαιτώμενου και διαιτολόγου. Οι ανάγκες σου και οι προτιμήσεις σου είναι ο άξονας στον οποίο στηρίζεται η διατροφική υποστήριξη που σου παρέχουμε.

Γιατί μπορείς να μας εμπιστευτείς ότι πολυτιμότερο έχεις. Την υγεία σου.

Δήμζας Νικόλαος DVM, RD, MSc, PhDc
Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Κοινοποιήστε το!

Σχετικά άρθρα του Doc Diet